We naderen weer het jaareinde en dat betekent dat de analisten van de grote beleggersbanken proberen in te schatten wat het komende jaar zal brengen. Niet dat hun glazen bol heel accuraat is, maar voor beleggers is het altijd nuttig om te zien waar men kansen en gevaren ziet. Deze keer Jupiter Asset Management.
We hadden het artikel met de vijf potentiële schok-scenario’s van UBS Asset Management nog niet geplaatst maandag, of de markt zakte in elkaar doordat Donald Trump zijn pijlen ineens op Zuid-Amerika richtte, een schok-scenario dat UBS nou net niet had voorzien.
Dinsdag ontvingen wij een bijdrage van de Britse vermogensbeheerder Jupiter Asset Management Direct naar het bericht, daarin een drietal mogelijke verrassingen voor 2020.
Als eerste grote verrassing ziet Jupiter dat de Republikeinen Trump laten vallen. Hij zou volgens de vermogensbeheerder best eens niet de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen worden. Een onwaarschijnlijk scenario in de ogen van velen, maar dat was zijn verkiezingsoverwinning ook.
Met een nieuwe regering, mogelijk onder de Democraat Elizabeth Warren, kunnen we volgens Jupiter een positievere consensus over de wereldwijde groei tegemoet zien, evenals een ommekeer in het milieubeleid, waarbij de VS terugkomen op hun beslissing om het VN 2015-akkoord over de beperking van de klimaatverandering op te zeggen. Daarnaast kan de basis worden gelegd voor de uitgifte van de allereerste groene obligatie door de US Treasury, een idee dat momenteel ondenkbaar is. Een presidentsverkiezing zonder Trump zou de markten ten goede komen, denkt Jupiter, omdat zijn grilligheid heeft geleid tot hogere risicopremies.
Dat Jupiter een positieve marktreactie verwacht van een verkiezingsoverwinning van Elizabeth Warren is een dubbele verrassing, wij denken dat die reactie eerder negatief zal zijn.
De tweede grote verrassing zou volgens Jupiter het einde van goedkoop geld zijn. Centrale banken besluiten in 2020 de kwantitatieve versoepeling (QE) op te geven. Men zou kunnen stellen dat het QE-experiment uitgewerkt is en als de wereldeconomie blijft verzwakken kunnen we de introductie van alternatieve stimuleringsmaatregelen zien.
Het ligt voor de hand dat overheden dan flinke stimuleringsmaatregelen gaan treffen. Uiteindelijk zijn er volgens Jupiter weinig wapens over in het arsenaal als het gaat om het bestrijden van een volgende recessie.
De derde ‘verrassende’ ontwikkeling die Jupiter ziet is dat waarde weer in de mode komt. Nauw verbonden met de aanhoudende wereldwijde vertraging en het potentieel voor nieuwe stimuleringsmaatregelen is het vooruitzicht van een terugkeer naar waarde. Jupiter verwacht dat deze rotatie een belangrijk kenmerk van de aandelenmarkten in 2020 zou kunnen zijn. Om dit te laten gebeuren, moeten de obligatierendementen stijgen. Het intrekken van QE zou dit aanmoedigen, evenals een uitbreiding van de overheidsuitgaven.
QE is ongelooflijk gunstig geweest voor snelgroeiende, momentumaandelen zoals Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet en de vele nieuwkomers in de technologiesector. Toch zijn het juist de bedrijfsmodellen van start-ups, met hun afhankelijkheid van goedkope schuld om hun groei te financieren, die tekenen van spanning beginnen te vertonen. Zodra de eigenaren van deze activa, die het tot nu toe goed hebben gedaan, beginnen te voelen dat het risico stijgt, zal elk slecht nieuws een vlucht naar de uitgang veroorzaken. Als dat zich voordoet, zal het een verschuiving in de richting van de tegenwoordig minder geliefde waarde-aandelen bevorderen.
Jupiter stelt dat deze rotatie hun goed zou uitkomen, omdat de beheerder structureel de voorkeur geeft aan waarde als het gaat om aandelen. Wat betreft de blootstelling aan obligaties houdt Jupiter de omslag naar waarde ook in de gaten en geeft zij aan de looptijd van de portefeuille te verkorten als ‘de tijd rijp’ is.
Wat wij hier gisteren over zeiden bij de voorspellingen van UBS kan onder deze voorspellingen eigenlijk wel herhaald worden:
Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat. Het is voor beleggers echter altijd nuttig om te zien waar de grote beleggersbanken kansen en gevaren zien. Al is het maar omdat je ook het tegenovergestelde kan doen van wat zij verwachten.
Want juist in de categorie waar de meerderheid gevaar vreest zijn vaak de meest ondergewaardeerde beleggingen te vinden. Of in landen en sectoren waar bijna niemand over schrijft.
In beleggingscategorieën waar iedereen de mond vol van heeft en waarvan veel wordt verwacht, wil het optimisme nog wel eens snel in de koersen verwerkt raken. Juist in die categorieën ontstaan de bubbels en moeten beleggers op hun hoede zijn. Verwacht het onverwachte.